Върховната административна прокуратура (ВАП) е внесла протест във Върховния административен съд (ВАС) срещу заповед на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова за защитената местност "Клептуза" в землището на Велинград.

Със заповедта от 22 ноември 2022 година е площта на защитената местност е увеличена с повече от 680 дка - от 3440 на 4048,415 дка, съобщиха от държавното обвинение. Документът е издаден по облекчена процедура по чл. 42, ал.6, вр. ал. 5 от Закона за защитените територии. От прокуратурата обясняват, че тази процедура се прилага, когато не се променят границите на защитената територия, но в случая площта се увеличава, с което очевидно се коригират и границите ѝ.

От държавното обвинение откриват и съществени нарушения на административнопроизводствени правила при издаването на заповедта - противоречие с материално правни разпоредби и несъответствие с целта на закона.

По тези причини Върховна административна прокуратура иска за отмяна на заповедта на екоминистъра.

Припомняме, че през декември 2022 г. жители на Велинград протестираха срещу отдаването на концесия на парка и карстовия извор в местността "Клептуза". Според тях мястото не се поддържа, след като преди десет години е било дадено на частно лице.

Велинград на протест в защита на езерото "Клептуза"

Велинград на протест в защита на езерото "Клептуза"

Жителите са против отдаването на концесия на емблематичния парк