Районната прокуратура в Хасково ще провери дали има корупционни схеми и извършено престъпление около раздаването на общински жилища в града, съобщи БНР.

Действията на държавното обвинение са в отговор на съмнения, че служители от дирекцията "Жилищно настаняване" към общината в Хасково участват в корупционни схеми за настаняването на хора, които не отговарят на условията за получаване на общинско жилище.

Съмненията се засилват и от сигнал на жена, която свидетелства за даването на определена сума пари за настаняване в квартал "Възраждане" в областния град.

"Поискаха първо от мен 3 000 лева, после поискаха 800 лева", посочи жената.

В същото време от общината информират, че съществуват изготвени документи, чието съдържание е невярно.

"Сигналът затова несъответствие, което е намерено, вече е подаден в прокуратурата, в полицията, така че са сезирани компетентните органи и се надяваме истината да излезе наяве", каза говорителката на местната управа Диана Иванова.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че в Районна прокуратура-Хасково е образувана проверка за установяване на извършено престъпление от общ характер - евентуално документно престъпление, във връзка с настаняване на нуждаещи се лица в общински жилища в гр. Хасково.

Сигналът, по който е образувана проверката, е подаден от длъжностно лице от община Хасково на 22 август 2018 г.

Проверката е образувана в Районна прокуратура-Хасково на 24 август 2018 г., с постановление на прокурор, като е определен едномесечен срок за извършването й.

Ще се проверява документация, ще се снемат обяснения от служители на Община Хасково, засегнати лица и др.