Общо 48 години затвор поиска прокуратурата за трима от подсъдимите за въоръжения грабеж на прохода „Хаинбоаз”.

Великотърновският окръжен съд ще се произнесе с присъда утре, съобщава velikotarnovo.utre.bg.

Припомняме, грабежът бе извършен преди четири години. Обвиняеми по т.нар. дело „Хаинбоаз” са Ивайло Василев – Горния, гватемалецът Хосе Мартинез, Иван Райков и Бойчо Тодоров.

Горния и Мартинез нападнаха с автомат търновския представител на „Булсатком” Атанас Атанасов и отмъкнаха над 65 000 лева. Атанас бе прострелян тежко, получи множество наранявания и загуби много кръв. Той успя да се възстанови.

Гватемалецът избяга миналата година от софийския затвор и до днес не е открит. Според запознати той е избягал в Испания.

Във Великотърновския окръжен съд днес бе даден ход на съдебните прения. Окръжната прокуратура вече е приключила с представянето на пледоарията си.

Прокурор Цветан Маринов иска 20 години затвор за Ивайло Василев – Горния. Помагачът Бойчо Тодоров е осигурил оръжията за грабежа, после ги е крил в дома си и е участвал в унищожаване на градената кола, с която е извършено нападението. За него прокуратурата иска 18 години зад решетките. За подбудителя Иван Райков от Севлиево обвинението иска 10 години затвор. Той разказал на двамата бандити, че Атанасов има честа практика да пренася между Велико Търново и Стара Загора големи суми пари.

Прокурор Маринов иска задържане под стража и за Иван Райков.

Своите пледоарии до края на деня ще представят частното обвинение и защитата.