От прокуратурата искат по-високи наказания за злоупотребилите с пари от програми на ЕС.

Според прокурори много често за източване на милиони се налагат глоби, които по закон могат да бъдат максимум 5 хиляди лева.

Освен че носят леки наказания, либералните текстове ограничават прокурорите да искат от съда разследваните лица да не напускат страната или да бъдат задържани под стража.

Ограничават и времето за разследване до една година и са извън хипотезите, с които може да се иска конфискуване на имущество.

Днес новият ръководител на прокурорското спец звено за разследване на евроизмамите Ангелина Митова обяви, че през юли месец спецзвеното на прокуратурата е внесло десет обвинителни акта в съда.

Митова призова контролните органи, упълномощени да работят по европроекти, да не разчитат на прокуратурата, да не я превръщат в буфер, който трябва да им свърши работата, а да започнат да осъществяват контролните си функции както трябва.

Разследват се четири длъжностни лица, които са свързани с агенция САПАРД, както и едно, което е свързано с организациите, действащи по "Леонардо да Винчи".

Освен това прокурор Божидар Джамбазов обяви, че се възобновяват всички дела, спрени покрай изборите заради депутатски имунитети.