Районна прокуратура-Казанлък иска постоянен арест за 58-годишен мъж за телефонни измами.

Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 16 януари до 11 февруари тази година три пъти в съучастие с други лица, се е представял за служител на МВР и за лекар с цел измама.

Обвиняемият П.П. е заблудил три лица. Измамил е 75-годишен мъж с 10 300 лв., 69-годишна жена с 4 400 лв. и се опитал да вземе и 5 735 лв. от друга възрастна жена.

Установено е, че съучастник на обвиняемия П.П. се е обаждал по телефона на пострадалите лица и се е представял за служител на МВР или за лекар. Настоявал е свидетелите да съдействат на полицията за залавянето на телефонни измамници, като в единия от случаите е поискал пари за слагане на ваксина против свински грип.

На 16 януари непознатият мъж позвънил на 75-годишния свидетел и му казал, че се обажда следовател от МВР и че в Казанлък има група измамници, от които трябва да се пази, поради което следва да продиктува мобилните номера на двата си телефона. След като затворил домашния си телефон, той бил набран по мобилния телефон.

На пострадалия били дадени указания да приготви наличните си пари, като сумата от 10 300 лв. да пусне през терасата, за да може П.П. да ги вземе.

На 11 февруари по същата схема била убедена 72-годишна свидетелка да изтегли спестяванията си от банка - 5 735 лв., която хвърлила парите през терасата, като те по-късно са били намерени и иззети от обвиняемия.

При третия случаи пострадала 69-годишна жена, на която непознатият мъж се представил за доктор Георгиев и заявил, че дъщеря й е в болница, болна е от свински грип и са необходими средства за поставяне на ваксина. В този момент по телефона се включила жена, която плачела и искала помощ. Представящият се за доктор, поискал от възрастната жена да изтегли налична парична сума в банка.

Свидетелката предала съгласно указанията сумата от 4 400 лева лично на обвиняемия П.П., който й заявил: "Идвам от името на доктор Георгиев".

До момента обвиняемият е осъждан 11 пъти.