Софийската градска прокуратура ще предложи престоят в ареста на заподозрян при катастрофа със загинали да се увеличи от 2 на 8 месеца. Прокуратурата подготвя и други законови промени, които ще внесе в следващото Народно събрание, като според заявката на градския прокурор Илияна Кирилова те се надяват да бъдат разгледани приоритетно.

На среща с депутати и неправителствени организации държавното обвинение предложи още да се събират трафични данни от мобилни оператори, когато има катастрофи с причинена смърт, както и да се обсъди въпросът за използване на дронове. Подготвя се и промяна в наредбите за работата на вещите лица, за да не се чакат с месеци експертизи.

Илияна Кирилова обяви: Молбата ни към законодателя е да изчисти онези места, които дават възможност да се шикалкави.

Кирилова посочи и че на някои предложения е имало отрицателни становища, като се изказа с мнението, че "някои" институции и неправителствени организации трябва да се занимават с истински важните неща, а от тях се чуват само вопли за нарушаване правата на човека при искания за проби. Коментира и че "твърде много се научихме да си играем с думата евроатлантически ценности", което пък Илиана Кирилова противопостави на опазването на човешкия живот.

Повишават наказанията при катастрофи и обиди по расистки или ксенофобски подбуди

Повишават наказанията при катастрофи и обиди по расистки или ксенофобски подбуди

Депутатите приеха на първо гласуване 7 законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс

Възложеното от Съвета за криминологични изследвания при МП проучване за тенденциите и начините за преодоляване на произшествията по автотранспорта е готово, а на 4 юни ще бъде разгледан. Именно на този доклад Министерството на правосъдието ще стъпи за предложения за законодателни промени, посочи от своя страна министър Мария Павлова. Министерството на правосъдието е предложило изменения в наредбата за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, те са преминали обществено обсъждане и в момента се работи по постъпилите становища.

Десислава Петрова, зам.-градски прокурор, на брифинга помоли за възможност и прокуратурата да проявява човечност и съчувствие.

В кръглата се включиха представители на сдружение "Ангели на пътя", които предлагат пияни и дрогирани шофьори да полагат обществено полезен труд в морги и болници, дори и без да са причинили смърт на пътя.

"Ние няма да се откажем. Ще се борим докрай", коментира Петя Иванова от сдружение "Ангели на пътя".

На брифинга след обсъждането днес от прокуратурата обявиха, че ще поставят задача на АПИ до средата на годината да обезпечи крайпътното пространство, т.е. да изреже храстите и др.

Работна група ще бистри по-тежките наказания при катастрофи

Работна група ще бистри по-тежките наказания при катастрофи

Първата среща на работната група ще бъде организационна и ще излязат с общ списък с експерти