Депутатите приеха на първо гласуване седемте законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК). Народните представители приеха промените на НК с вносител Министерски съвет със 122 гласа "За", 33 против, въздържали се - 18.

Предложенията в НК от Министерски са свързани с по-тежки наказания за убийство или нанасяне на телесни повреди по расистки или ксенофобски подбуди. Със законопроекта се разширява кръгът на престъпленията по расистки или ксенофобски подбуди, като се предлагат по-тежки наказания и за отвличане; противозаконно лишаване от свобода; принуда; закана; следене; обида; оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник; противозаконно унищожаване или повреждане на чужда вещ; подбуждане към извършване на престъпление и палеж.

С него се цели наказателно преследване на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство - чрез изграждането и поддържането на сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържание и други дейности.

Първо предложение:

165 гласа "За"

без против

въздържали се - 10

Депутатите приеха и двете промени в НК, внесени от БСП. За второто предложение на червените гласуваха 162 гласа "За", 1 против и въздържали се - 8. Промените, които правят социалистите са с цел повишаване на наказанията, предвидени за тези и подобните им деяния. Законопроектът цели засилване на превенцията и постановяването на ефективни осъдителни присъди за лицата, занимаващи се с този род престъпления. Увеличаването на наказанието лишаване от свобода, на размерите на глобата и предвиждането на конфискация на цялото имущество на дееца ще има резултат по отношение на превенцията на подобен род престъпления и ще гарантира ефективни наказания за извършителите и реално изтърпяване на наказанието.

Кръпките в Наказателния кодекс: От кутията на Пандора до бухалка

Кръпките в Наказателния кодекс: От кутията на Пандора до бухалка

Депутатите се скараха за промените в Наказателния кодекс

Народните представители приеха и предложенията за промени в НК на "Възраждане". От формацията на Костадин Костадинов предлагат промените в НК с цел необходимост от увеличаване на размера и вида на наказанията за престъпленията по тези членове, както и кумулативното налагане на различни по вид санкции, с цел засилване на техния превантивен ефект и възможността извършителите на тези престъпления да понесат съразмерно на обществената им опасност наказание.

Отбеляза се, че е налице и необходимост от предвиждане на наказателна отговорност за случаите на противозаконно превеждане през границата на страната, съпроводено с разрушаване или повреждане на съоръжението, предназначено за охрана на държавната граница.

Със законопроекта се предлага и включване на нови санкции, като временно отнемане на използваното за подобна незаконна дейност моторно превозно средство и спирането му от движение в случаите, когато то не е собственост на дееца - именно, за да се предотврати последващо използване на това моторно превозно средство за същите такива цели.

Необходими са по-строги мерки срещу водачите на моторно превозно средство, които сами са се поставили в състояние след употреба на алкохол или наркотични вещества или техни аналози, или съзнателно, след като им е отнето правото да управляват моторно превозно средство, отново са седнали зад волана. Предлага се като санкция срещу такива водачи да бъде отнето управляваното от тях моторно превозно средство за определен срок, след изтичането на който те могат да си го получат обратно, като същата санкция под формата на временна принудителна мярка ще действа и превантивно, с цел намаляване на пътно транспортните произшествия с пострадали или загинали.

МВР иска да криминализира отказа на тест и минаването на червено

МВР иска да криминализира отказа на тест и минаването на червено

Нови законодателни промени срещу катастрофите

166 гласа "За"

против - 5

въздържали се - 2

Депутатите приеха и предложението на Росица Кирова и група народни представители за насилието над животни.

Народните представители приеха и последния законопроект за промени в Наказателния кодекс, внесен от Христо Терзийски и група народни представители. Отбелязва се, че първата е свързана с криминализиране отказа от проверка за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози, с цел постигане на превантивно, предупредително и питателно въздействие върху поведението на водачите, като отказ от проверка и следва да се приравнява на установена употреба на наркотични вещества или техни аналози и да се наказва по реда, който е предвиден за това.

Втората група промени цели премахване на контролния талон към свидетелството за управление на моторно превозно средство, с цел намаляване на административната тежест върху водачите, тъй като и в момента се поддържа база данни с информация за нарушенията и броя контролни точки на водачите.

Целта на промените е повишаване на безопасността на движението по пътищата и подобряване на административното обслужване.