Искат ефективна присъда на турския шофьор на ТИР, предизвикал катастрофа с човешки живот и 12 ранени пътници в автобус. Протестът на условната присъда на подсъдимия шофьор С. Чакър е на Окръжна прокуратура - Монтана, съобщиха от държавното обвинение.

Припомняме, на 3 май 2017 г., автобус на монтанска фирма се преобърна в дере от височина около 2 метра, след като бил засечен от ТИР. Инцидентът стана на път Е-79 в района на село Смоляновци около 19:30 ч. При катастрофата загина 21-годишна жена, а 12 други бяха ранени.

Катастрофата край Монтана - заради висока скорост
Обновена

Катастрофата край Монтана - заради висока скорост

Шофирал с превишена скорост и изгубил контрол върху камиона

Мъжът се е признал за виновен. От прокуратурата смятат, че условната присъда от три години "лишаване от свобода" с изпитателен петгодишен срок, не съответства на извършеното от подсъдимия тежко престъпление. То е определено като деяние с изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на последиците му.

Загинал и 12 ранени при автобусна катастрофа между Монтана и Видин

Загинал и 12 ранени при автобусна катастрофа между Монтана и Видин

Автобусът е пътувал от София за Видин и е паднал в дере от височина около 2 метра

С небрежното си поведение като водач на МПС, с рисковото и безотговорно шофиране, подсъдимият Чакър предизвикал тежко транспортно произшествие. То довело до смърт и осакатяване на множество хора.

Според прокурора, изготвил протеста, практиката да се налагат условни наказания за транспортни престъпления, особено тези довели до човешки жертви, е порочна и неправилна. Така не се постигат целите на наказанието и на генералната превенция.

Трима души остават в тежко състояние след автобусната катастрофа край Монтана

Трима души остават в тежко състояние след автобусната катастрофа край Монтана

Движението по пътя е затруднено. Вадят автобуса от дерето

Окръжна прокуратура - Монтана предлага промяна на първоинстанционната присъда, като бъде увеличен размерът на наложеното наказание и същото да бъде изтърпяно от подсъдимия Чакър ефективно.