Прокуратурата предупреждава, че ще е безкомпромисна за гарантиране на обществения ред и сигурност и за защита на правата и свободите на гражданите. Позицията ѝ е във връзка със зачестили случаи на език на омразата и призиви в социалните мрежи за радикални действия, основани на религиозна и етническа основа, включително радикален ислям.

От държавното обвинение напомнят, че всеки призив за радикални действия и насилие и провеждането на нерегламентирани прояви са в разрез с Конституцията и законите на страната.

Посочва се, че на извършителите на подобен тип деяния може да бъде потърсена наказателна отговорност за проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война.

Прокуратурата подчертава, че при установяване на данни за извършени подобни престъпни деяния ще прилага закона с цялата му строгост.

Органите на местната власт съвместно с МВР съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите следва да не допускат провеждането на масови мероприятия, които биха дали повод за отправянето на призиви за насилие, радикални действия, както и такива, оправдаващи извършването на терористични действия и военни престъпления, посочва се в позицията.

Фандъкова забрани шествие в защита на палестинците

Фандъкова забрани шествие в защита на палестинците

То е било организирано от Комитета за защита на Йерусалим

По информация на БНР предупреждението е свързано с планирано шествие в подкрепа на групировката "Хамас". Днес следобед в София граждани организират мирно шествие за солидарност с палестинския народ. Маршрутът е от НДК до президентството.

Впоследствие Организацията на евреите в България "Шалом" благодари на прокуратурата за ясната ѝ позиция относно опититите да се радикализира общественото пространство у нас и на Столичната община, която забрани провеждането на шествието, организирано от Асоциация на палестинците в България.

От "Шалом" отбелязват, че със становището на държавното обвинение София застава заедно с Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици, въвели ограничения върху пропалестинските демонстрации.

Борбата с езика на омразата и ксенофобията, радикализацията и терора на организации като "Хамас" трябва да се води упорито и последователно, с общите усилия на гражданското общество и държавните институция, подчертават от организацията.