От прокуратурата опровергаха информацията, че на вицепремиера Симеон Дянков ще бъде повдигнато обвинение за разпространение на класифицирана информация във връзка с огласен от него договор между правителството и БНБ.

Опровержението направи говорителят на Градската прокуратура Маргарита Немска, цитирана от БНР.

Не са предприети действия по призоваването му, нито в качеството му все още на свидетел, нито в качеството му на обвиняемо лице, обясни Немска и бе категорична:

Бъдещи и несигурни събития прокуратурата не коментира.

Маргарита Немска посочи, че ако и когато обвинението стане факт, ако такова изобщо бъде повдигнато, тогава медиите ще бъдат уведомени.

По случая са разпитани около 15 свидетели и е назначена експертиза, която да определи дали действително се касае за класифицирана информация, какъв е точно типът на класифицираната информация.
Очаква се в експертизата да бъде готова до един месец и в нея участва в държавната комисия по сигурността на информацията.

От наблюдаващия прокурор ще зависи дали след нея или преди това като свидетел ще бъде разпитан вицепремиерът Симеон Дянков.

Припомняме, прокуратурата бе сезирана от страна на БСП след като финансовият министър Симеон Дянков съобщи в парламента за споразумение между БНБ и предишното правителство по отношение на подпомагане на банки в условия на финансовата криза и прехвърляне на средства от държавния резерв към търговски банки.
Според твърдението на БСП това е разгласяване на класифицирана информация. Дянков отхвърли обвиненията с аргумент, че е деквалифицирал тази информация.