От Софийската районна прокуратура (СРП) са отказали да образуват досъдебно производство по скандала със снимките на директора на столичното 51-во училище Асен Александров.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че на СРП са докладвани материалите от възложената от тях проверка във връзка с разпространените снимки с порнографско съдържание и няма доказателства за престъпление.

Учители се събличат за календар, за да подкрепят директора на 51-во училище

Учители се събличат за календар, за да подкрепят директора на 51-во училище

Подкрепят личното пространство на професионалистите

Освен това са снети писмени обяснения от лица, които имат отношение към случая. Компютърно-експертна справка пък е показала, че на интернет страницата на училището няма публикувани снимки на директора.

Изготвена е и друга експертна справка. Тя е разпоредена от прокуратурата на министерство на културата.

Изводът на културното ведомство е, че снимките не съдържат порнография. По тази причина Арнаудова подчерта, че не са установени достатъчно данни за престъпление от общ характер.

Родители подкрепят училищния директор, обвинен за голите снимки в интернет

Родители подкрепят училищния директор, обвинен за голите снимки в интернет

Според тях е изключителен професионалист

Иначе тя обясни, че ако се касае за клевета или обида в случая - накърняващи директора, то това са престъпления от частен характер и прокуратурата няма отношение в тези дела.

Тези престъпления се преследват по тъжба на пострадалия, заключи говорителят на Сотир Цацаров.

Все още не е ясно дали директорът ще потърси правата си чрез съда и ще иска ли да предяви иск срещу хората, пуснали снимките.

Припомняме, че Софийската районна прокуратура разпореди проверка във връзка с разпространени в мрежата нецензурни снимки на директора на столичното 51-во СОУ "Елисавета Багряна".

Още от самото начало директорът заяви, че не е разпространявал такива снимки и вероятно става дума за манипулация. Въпреки това подаде оставка. Напусна и поста си в образователното министерство, където беше съветник.

Родители и негови колеги пък веднага се вдигнаха в негова защита.

По повод изявлението на прокуратурата директорът на столичното 51-о училище Асен Александров, направи изявление във фейсбук профила си.

Ето какво написа той:

Скъпи приятели - колеги, родители, ученици, синдикати, директори, различни НПО, РУО -София и непознати госпожи и господа, които ме подкрепихте в най-трудният момент в живота ми, от цялото си сърце Ви благодаря! Благодаря и на компетентните органи за адекватната, бърза и обективна реакция!
Що се касае до коментарите, че следва да търся правата си по съдебен ред: Необходимо ми е време, за да осъзная защо станах обект на подобна атака, какъв беше мотива й, необходимо ми е време, за да се погрижа за физическото и душевното състояние, моето и това на членовете на моето семейство. Имаме нужда от спокойствие. Обществените подкрепа и реакции са най- силният и обективен съдник.

В момента мои приоритети са здравето на моето семейство и любимото ми 51-во училище с най- прекрасните преподаватели, ученици и родители, тъй като там имаме много прекрасни мечти за реализиране.