Няма законова възможност българските гранични полицаи, на които им беше връчен обвинителен акт, да бъдат екстрадирани в Турция, където да бъдат съдени.

Това заявяват в изявление от прокуратурата в България по повод разпространената информация за обвиняването на четиримата български граждани за убийството на турския гражданин Ялчън Ерджан. Обвинението е прието от Тежкия наказателен съд в Къркларели.

До момента не е постъпила молба от турските власти за екстрадиране на четиримата български граждани във връзка с воденото наказателно производство срещу тях.

Самата прокуратура няма отношение към процедурата, която в момента се провежда пред Районен съд - Бургас по връчване на обвинителния акт на българските граждани. Тази процедура се извършва в изпълнение на молба за правна помощ от Турция, изпратена на Районен съд -Бургас от Министерство на правосъдието.
От прокуратурата посочват още, че трябва да се има предвид, че Европейска заповед за арест в случая е неприложима, тъй като Турция не е член на Европейския съюз.

Ако постъпи искане за екстрадиция по реда на Европейската конвенция за екстрадиция /ЕКЕ/, прокуратурата напомня, че със Закона за ратифициране на тази конвенция от 07.11.2006г., България е изразила декларация по чл. 6 т.1 от ЕКЕ, съгласно която "България ще отказва да екстрадира свои граждани".

Главният прокурор Цацаров е разпоредил апелативният прокурор на Апелативна прокуратура - Бургас да приеме четиримата обвинени от турските съдебни власти и да ги информира за действията на българската прокуратура, постановените съдебни актове. Той ще им разясни правните възможности, с които разполагат за защита на интересите им. Срещата ще се проведен днес в 14.30 часа.

От прокуратурата напомнят и развитието на целия случай след инцидента на 17 април 2008 година, когато по време на проверка на български гранични полицаи на борда на турски плавателен съд, навлязъл бракониерски в българските териториални води на Черно море, турският гражданин Ялчин Ерджан беше прострелян в гърбаи почина.

Разследването премина под ръководството на Военноокръжна прокуратура - Сливен.

На 16.10.2008 г. Военноокръжна прокуратура - Сливен прекратява наказателното производство със заключението, че се касае за случайно деяние по смисъла на чл. 15 от НК. През ноември 2008 г. Военен съд - Сливен потвърждава постановлението на ВОП - Сливен.

През декември 2008 г. Военнооапелативен съд на България отменя определението на ВОП - Сливен и постановлението за прекратяване и връща делото на прокурора за продължаване на разследването. Решението е по жалба на адвокат на починалия турски гражданин

На 03.07.2009г. ВОП - Сливен отново прекратява наказателното производство, с подробни аргументи, че липсва извършено престъпление от българските полицейски служители. През ноември 2009 г. Военноапелативният съд потвърждава прекратяването на наказателното производство.

След това делото се прехвърля в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

На 16.12.2014 г. ЕСПЧ постановява решение по дело, образувано от наследниците на починалия турски гражданин срещу Република България, като правителството на Република Турция е встъпила като трета страна по делото.

Според жалбоподателите /турската страна/ има нарушения на чл. 2 и чл. 6 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, с оглед гарантиране правото на живот и ефективността на проведеното от националните власти разследване по случая.

ЕСПЧ също приема, че случаят касае настъпване на нещастен инцидент вследствие на случайно събитие и констатира, че българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила и не са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие. ЕСПЧ приема и че националните власти са провели ефективно разследване на действията на полицейските служители по време на инцидента, както и на всички обстоятелства по случая, включително и планирането и контрола на полицейската операция.
Също така се заявява, че обществената кампания, предприета в защита на граничния полицай, не е оказала въздействие върху обективното и безпристрастно разследване по делото.