Обвинение срещу бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Л. (Лазаров) и още двама служители на агенцията бе внесено в Софийския градски съд (СГС), съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП).

Обвинителният акт е за безстопанственост в особено големи размери. От прокуратурата цитират чл.219 ал.4 вр. ал.1 от НК., което определя от 3 до 12 години затвор и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и "лишаване от право да упражняват определена професия или дейност". 

Отложиха делото срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров

Отложиха делото срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров

Обвинен е за безстопанственост

Лазар Л. е обвинен за това че от 07 август 2014 г. до 17 февруари 2015 г. в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала "Марица". От това е ощетено транспортното министерство с 30 813 647 лева. и случаят е особено тежък.

Според обвинението деянието е умишлено. Лазар Л. е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост- чл. 219 ал.4 вр. ал.3 вр. ал.1 от НК. 

Сегашното обвинение към Лазаров е за по-кратък срок и за по-малка щета, става ясно от документите на прокуратурата.

Припомняме, на 18 април 2018 г. бившият шеф на АПИ Лазар Лазаров бе обвинен за умишлена безстопанственост, извършена от7 август 2014 година до 30 юни 2015 - малко по-дълъг срок от сегашното обвинение. Тогава Лазаров е обвинен и за 41 630 050, 80 лева.

На 3 май делото бе отложено. Месеци след първото обвинение - на 16 август 2018 г., съдът върна на прокуратурата обвинението срещу бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров.

Инж. Дончо Атанасов ще разследва себе си по сигнала на БСП

Инж. Дончо Атанасов ще разследва себе си по сигнала на БСП

Атанасов отговаря за поддържане на републиканската пътна мрежа

Другите двама - Дончо А. (Дончо Атанасов) и Илиана З. (Илиана Захариева) са предадени на съд, затова, че между 23 януари 2014г. до 26 януари 2015г. като членове на Управителния съвет на АПИ, при условията на независимо съпричинителство, не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала "Марица". С това транспортното министерство е понесло щети за 30 813 647 лева., и случаят е особено тежък, пишат от държавното обвинение.

Ако бъдат признати за виновни Дончо А. и Илиана З. могат да получат от 3 (три) до 10 (десет) години затвор и "лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и "лишаване от право да упражняват определена професия или дейност".