Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна беше подписан в Киев от главните прокурори на двете държави Иван Гешев и Андрий Костин.

Предвижда се активно сътрудничество при разследване на престъпления от страна на Русия в Украйна, и по-специално - престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид. Според Гешев и Костин е необходимо изграждане на трайни механизми за партньорство между институциите. Обсъдено е и създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления, съобщиха от българската прокуратура.

По думите на Андрий Костин от началото на войната са регистрирани над 80 хиляди случая на военни престъпления, агресия и геноцид срещу украинския народ, над 10 хиляди от тях - срещу цивилни, жени и деца. Повдигнати са обвинения срещу 152-ма души, 32-ма са осъдени.

Иван Гешев заяви, че българската прокуратура има активната роля в противодействието на руските военни и разузнавателни служби в България и на Балканите. Той посочи, че средата в региона е взривоопасна, което прави страните още по-уязвими и податливи на "зловредно руско влияние".

Международните съдилища се заемат с Русия и Путин

Международните съдилища се заемат с Русия и Путин

Русия не признава юрисдикцията им

Гешев увери украинския си колега, че прокуратурата ни ще е силен и достоен партньор, за да могат двете държави заедно успешно да се противопоставят на военните престъпления, агресията и геноцида.

Андрий Костин благодари на българската прокуратура и специално на главния ни прокурор за защитата на семействата на украинските прокурори, които в първите дни на войната са ескортирани от Украйна и настанени в България. Той е благодарен и за подкрепата на страната ни за резолюциите на ООН срещу руската агресия.

Припомняме, че през миналата година Международният съд на ООН в Хага и Mеждународният наказателен съд се заеха с проверка за военни престъпления, Геноцид и престъпления срещу човечеството, като в международното разследване се включи и български прокурор.

Български прокурор се включва в разследването за военни престъпления в Украйна

Български прокурор се включва в разследването за военни престъпления в Украйна

Готови сме да се включим в разследването за убийствата в Буча, увери Гешев