Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение за подкуп срещу рекламния и медиен бос Красимир Гергов.

Той е обвинен, че през 2004 година е предложил на тогавашния директор на БНТ Кирил Гоцев 425 000 лева, без да уточнят за какво е бил предназначен подкупът.

На Гергов е наложена парична гаранция в размер на хиляда лева.

Заместник-градският прокурор на София Роман Василев потвърди за news.bg, информацията за повдигнато обвинение срещу Красимир Гергов.

Той съобщи, че обвиненията са по член 304а във връзка с 304 от НК.
Член 304а от НК гласи: Който предложи, обещае или даде подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, включително съдия, съдебен заседател, прокурор или следовател, се наказва с лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Роман Василев каза още, че паричната гаранция, наложена на Гергов е в размер на 1 000 лв.

Не се интересувам от случая, не искам да коментирам, питайте прокуратурата
                    К.Кеворкян

Според журналистическо разследване, публикувано във вестник "Дума" през 2004 г., Красимир Гергов е предоставил сумата от 425 хиляди лева на директора на БНТ като подкуп за подписване на изгодни рекламни договори с фирматаМедиа маркет" АД.

В началото на 2007 година журналистът Кеворк Кеворкян обвини прокуратурата, че преписката по жалбата срещу Гергов стои 8 месеца при прокурорите, без да се предприема нищо.
Кеворкян показа и два Записа на заповед на обща стойност 425 хиляди лева, подписани от Гергов и предназначени за Кирил Гоцев.

Часове след новината за повдигнатото обвинение Гергов и Кеворкян се сблъскаха задочно в медийното пространство.

На репликата на Гергов: „Няма да коментирам ченгесарските истории на Кеворкян", Кеворк отговори:
„Това, което Гергов е казал, е проява на страх, нищо повече. Един човек, който е работил в УБО, най-специалното подразделение на ДС, сицилианската гвардия на диктатора, която се занима с всичко от пелените и памперсите на възрастните членове на политбюрото, да говори за ченгесарски истории е малко смешно. Всъщност не става дума за никакви ченгесарски истории, а за най-големия подкуп в историята на България".

Красимир Гергов притежава рекламна агенция „Крес"., както и още десетина фирми, съсобственик е в още пет, консултант е и на "Болкан нюз корпорейшън", фирмата, собственик на БТВ, ДЖИ ТИ ВИ , ФОКС ЛАЙФ и други телевизии.
Гергов е завършил „Вътрешен и международен туризъм" в НСА и е бил на обучение в школата на МВР - Симеоново като редови.