Прокуратурата в София обвини мъж за незаконно държане на защитен вид костенурка. Росен Георгиев е обвинен за това, че на 28 юни в град София, пред мол противозаконно държал екземпляр от защитен вид - шипоопашата костенурка.

Тъй като костенурката е от защитен вид унищожаването, повреждането, държането, придобиването или отчуждаването й е престъпление. За това престъпление законодателят е предвидил наказание "лишаване от свобода" до 5 г. и глоба в размер от 5 000 лв. до 20 000 лв.

На 23 юни свидетелка попаднала на онлайн обява за продажба на сухоземна костенурка с цена от 199 лв. Жената не успяла да различи дали костенурката е екземпляр от защитен вид. Тя се свързала доброволен сътрудник към неправителствена организация за защита на животните и му препратила обявата.

Сътрудникът разгледал публикуваната в сайта снимка на костенурката и веднага разбрал, че животното е под зарила на закона. Още на същия ден се свързал с продавача на костенуркат аи поискал от него още снимки.

Осъдиха харманлиец, държал две костенурки

Осъдиха харманлиец, държал две костенурки

Мъжът трябва задължително да се регистрира по настоящ адрес

Двамата се уговорили сътрудникът да закупи костенурката, като си определили среща на 28 юни пред столичен мол.

След разговора, сътрудникът се свързал с началника на Отдел "Защита на природата" при Дирекция "Превантивна дейност" в РИОСВ - София и го уведомил за уговорената среща с обвиняемия. Началникът на отдела поискал съдействие от полицаи.

На уреченото място присъствали сътрудникът от неправителствената организация, старшият експерт в отдел "Защита на природата" и двама полицаи.

Росен Георгиев извадил костенурката от клетката и сътрудникът и старши експертът я разгледали и веднага се убедили, че животното е от защитен вид.

След като униформените задържали Георгиев, бил изготвен протокол за доброволно предаване, с който обвиняемият предал костенурката. Още на същия ден костенурката била настанена в столичната "Зоологическа градина".