Софийска градска прокуратура даде на съд бившия здравен министър Петър Москов за турските ваксини "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". С обвинителен акт внесен в Специализирания наказателен съд е обвинен и зам.-министъра на здравеопазването по онова време Адам Персенски и още трима души от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение "подписка".

Петър Москов на разпит за ваксините

Петър Москов на разпит за ваксините

Призован е в Столичното следствие заедно със свой заместник

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения. Москов е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция. Дарението представлявало - 100 хил.дози ваксина за деца "Пентаксим -0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" - "Еувакс Б". Ваксините не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

Заради действията на Москов здравното ведомство е ощетено с 325 233,87 лв. Неимуществените вреди пък са свързани с това, че авторитета на МЗ пада и се създава недоверие в у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.

Това определя деянието като особено "тежък случай".

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

Второто обвинени на бившия здравен министър е, че на 27 ноември 2015 г. като помагач умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

За това престъпление пък Москов може да получи наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 г.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. - 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил нужния контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. Тези действия са довели до щети в размер на 110 003, 46 лв.

Заради бездействието на Петър Москов в база на "Бул Био" в столицата е произведена и съхранявана ваксина "Тетадиф". Това е станало без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на "Бул Био" ЕООД.

Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания.

На съд е даден и заместника на Москов в кабинета "Борисов 2" - Адам Персенски. Той е обвинен, че на 9 юли 2015 г. заедно с Москов умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози "Еувакс Б".

За това деяние се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.

€ 1 млн. липси в здравеопазването установили проверки

€ 1 млн. липси в здравеопазването установили проверки

10 доклада са изпратени до прокуратурата и ДАНС

Персенски участвал в среща в резиденцията на Турция през месец март 2015 г. и среща с представители на турското посолство в България. На тези срещи е било предварително договорено изготвянето на двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини.

Персенски е изготвил и доклад пред министъра за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините на територията на страната ни.

На Персенски е повдигнато и второ обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на Л.Д. - управителя на "Бул Био" ЕООД да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването.

Управителят на "Бул Био" - Л.Д. е предаден на съд по две обвинения за безстопанственост във връзка с производство на ваксина "Тетадиф", без нужните разрешения в периода 20 юни 2016 - 1 юли 2016 г. Той е обвинен и, че през ноември същата година е допуснал разпиляване на имуществото на "Бул Био" ЕООД в общ размер на 44 685, 55 лв.

Няма нарушения с турските ваксини, спокоен Москов

Няма нарушения с турските ваксини, спокоен Москов

Утре е извикан на разпит в столичното следствие

Щетата е формирана от направените производствени разходи във връзка с производство на ваксина "Тетадиф" , предназначена за Турция, без да е наличен изричен договор и разрешение от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Третото обвинение на Л.Д. е за това, че на 27 ноември 2015 г., като длъжностно лице, съзнателно е сключил неизгодна сделка - дарение на ваксини "БЦЖ". Дарението било от 250 000 ампули по 20 дози в полза на Министерството на здравеопазването. От това е произлязла значителна вреда за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС. За това престъпление законът предвижда "лишаване от свобода" от 1 до 6 г.

На съд е предаден и Р.А. - завеждащ отдел в "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Той също е обвинен в безстопанственост отново свързана с незаконното производството на ваксината "Тетадиф" и безплатния й износ за Турция.

Петата подсъдима е Ю. Ц. - завеждащ отдел "Качествен контрол" в "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.

Тя е обвинена за четири отделни документи престъпления, свързани с изготвянето на официални документи с невярно съдържание - сертификати за износ на ваксина и сертификати за хранителни среди, и ползването на неистински официални документи. В документите е отразявано, че партидите с ваксина "БЦЖ" отговарят на съответните спецификации в разрешението за употреба и на разпоредбите за освобождаване на биологични продукти.