До две години затвор може да получи журналистът Георги Манев от казанлъшката Пресств. Прокуратурата в Казанлък повдига обвинение на репортера от местната телевизия Георги Манев, и в петък се очаква той да бъде привлечен като обвиняем, разбра news.bg от Георги Манев.

Репортерът е обвинен за всяване на паника сред обществото, докато отразява наводнение в града на първи февруари. Прокурор Кръстин Кацаров твърди, че се самосезирал, след като негови близки му се обадили, че прочели в медията, в която работи Манев, че има наводнение в западната част на града. Той самият живеел там, и затова близките му звъннали, за да го предупредят за ситуацията.

От Пресств разказаха, че вече два месеца получават призовки и целият екип периодично посещава прокуратурата, но към момента все още не знаят причината за справките, по които са викани. "С оператори, репортери, изпълнителни директори - не знаехме за какво ни разпитват. Изпълнителната директорка в телефонен разговор разбра, че до неделя ще получим обвинение", заяви пред news.bg Георги Манев.

За злополучния репортаж той разказа, че цяло предприятие е било наводнено. "Хората се оплакваха, че не знаят какво се случва, колекторът беше запушен. В мейл до нас прокурор Кацаров каза, че образуваното производство все още е срещу неизвестен извършител и е за всяване на паника", каза казанлъшкият блюстител на свободното слово.

Манев разказа за някои други горещи репортажи, за които са предполагали, че са предизвикали интереса на прокуратурата към тях. "Мислехме, че става дума за един репортаж за скоби. Разказахме, че се слагат нерегламентирано на места, които не са обозначени, а квитанции не могат да се обжалват", каза потърпевшият журналист.

Друга гореща тема, отразена от тяхната медия, е закупуването на сграда на училище от съпругата на зам.-кмет. "Разбрахме, че за общините и за местната власт трябва да се говори като мъртвец - или добро, или нищо", иронично каза Манев.

БГНЕС припомнят, че Георги Манев е журналист с близо 20 годишен опит, и едва ли незнае как да отрази дадено събитие. Но според прокурора, той е всял паника, и сега го грози затвор до две години. Обвинението му е по чл. 326 от Наказателния кодекс.

"Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години."

Пред news.bg прокурор Кацаров заяви, че не е повдигал обвинение. "Имам постановление за образуване досъдебно производство. Възложено е за разследване на полицая Пашов от РУ Казанлък. Той разследва 2 месеца, поиска ми още 2 месеца, до 2 април ще разследва. Не съм съгласувал за повдигане на обвинение, полицаят го е призовал, аз не съм го призовал. Наблюдаващ прокурор съм и съм подписал постановлението, което е по чл. 326 от НК. Казаха, че има наводнение, съответно няма наводнение, казаха, че е скъсана язовирна стена, каквато няма", оправда се прокурорът.

В петък колеги и приятели на журналиста ще се съберат в 13 часа, в градинката пред районното управление на полицията в града на розите, за да подкрепят Георги Манев. В знак на съпричастност и от страх това да не се случи и на тях, колеги журналисти се обединиха и смениха профилните си снимки във Фейсбук с негова снимка.