В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал, препратен по компетентност от ВКП относно срутване и затваряне на част от пътното платно на ул. "8-ми декември" в участъка между ул. "проф. Н. Генчев" и ул. "Акад. Боян Петканчин", район "Студентски", съобщиха от прокуратурата.

Преди една година и половина на терена са започнали изкопни работи. В началото на 2021г. изкопът се е срутил и е компрометирал част от пътната и тротоарна настилка.

Манолова внася сигнал в Столична община за строеж в Студентски град

Манолова внася сигнал в Столична община за строеж в Студентски град

Поводът е изкопът за строеж на 25-етажна сграда до УНСС

Във връзка с подаден сигнал за възникнала авария е извършена проверка от РДНСК София и издадена заповед за спиране на всички видове строителни и монтажни работи, с изключение на мерките за незабавно обезопасяване на строежа.

Преписката е образувана по сигнал от началника на ДНСК, с приложения към него до ВАП. Приложени са и материали, събрани в хода на възложената проверка, както и допълнително постъпили в СРП материали - сигнал от живущи в района във връзка със срутване и затваряне на част от пътното платно.

СГП оспорва пред Административен съд разрешенията за строежи, както и заповеди за допълване на разрешения за строеж, одобрени от главния архитект на СО, с които е допуснато изменение в одобрените инвестиционни проекти относно посочени в нея съществени отклонения от Закон за устройство на територията /ЗУТ/.

Оспорените от прокуратурата като нищожни разрешения за строеж в два имота по плана на гр. София, м. "Студентски град" са издадени при допуснати особено тежки нарушения на административно-производствените правила, материалния закон, както и заобикаля целта на закона, довели до тяхната нищожност.