Изказванията на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

Това съобщиха от Софийска градска прокуратура във връзка с направено по-рано днес, изявление на Демерджиев относно действия на магистрати. 

Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура.

Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение "задържане под стража".

Отстранени са полицаите, видели джигита и катастрофата на Околовръстното

Отстранени са полицаите, видели джигита и катастрофата на Околовръстното

Взети са им служебните карти

Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер.

В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

По-рано днес, Софийска градска прокуратура даде подробности по случая.

Продължава извършването на действия по разследването.