Прокуратурата отново поиска постоянен арест за бившия шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов, съобщи БТА, позовавайки се на говорител на районната прокуратура Петър Белчев.

Припомняме, това е второто отправено искане от страна на прокуратурата, след предишното през октомври, когато това бе поискано и за изпълнителния директор на дружеството - Стайко Ганчев и другия от членовете на борда на директорите Радослав Чеглайски.

Тримата бяха арестувани по обвинение, че са взели решение за извършване на опис, инвентаризация и бракуване на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали - части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна.

Съгласно това решение, последващата продажба на тези метали следвало да се извърши на Софийската стокова борса до 31 декември 2012 г. на най- високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

След решението изпълнителният директор на „Напоителни системи" ЕАД Стайко Ганчев съзнателно е сключил неизгодна сделка - договор за поръчка с борсов посредник от ССБ, от която е произлязла значителна вреда за предприятието „Напоителни системи" ЕАД.

Срещу Харизанов вече има повдигнати обвинения, но бе пуснат на свобода под парична гаранция. Очаква се по-късно съдът да заседава по искането на прокуратурата.