Софийска градска прокуратура (СГП) е получила препратен от Върховна касационна прокуратура сигнал за "престъпления против републиката" от страна на Асен Василев и Кирил Петков. Сигналът е подаден от ПП "Възраждане" и ВМРО, които се позовават на изнесените по време на пресконференцията на Радостин Василев твърдения. Според сигналите е извършено престъпление против републиката, конкретно по чл. 103 и чл. 105 от НК, с изказването за съгласуване на назначения на шефовете на служби с чужди посолства.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. Съответно той по реда на Закона за съдебната власт е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" да извърши проверка по случая.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

Асен Василев: Заставам зад думите си - службите ни са пробити

Асен Василев: Заставам зад думите си - службите ни са пробити

Властта за ПП/ДБ не е самоцел

За сигнала си от "Възраждане" обявиха още в петък на трибунка в Народното събрание, както и от ВМРО, които предоставиха и текста му. Изводът, който правят войводите от чутото е, за признания за действия по договаряне между Кирил Петков и Асен Василев от една страна, и "посолствоТО", като ставало ясно, че лидерите на ПП "Продължаваме промяната" са предложили смяна на шефовете на спец служби и кои да бъдат новите началниците на ДАНС, ДАР, ДАТО, Главен секретар на МВР в Република България, кои да бъдат имената на министрите и т.н.

"Подобни и други действия за кадруване в службите за сигурност освен политическа намеса в работата им, представляват и заплаха за националната сигурност. Намесването на представители на чужди държави в начина на подбор и назначаване на ръководителите на държавни структури в сектор "Сигурност" е недопустимо", заявяват от ВМРО, макар че след това се позовават на публикации в медиите. 

"В публикациите на средствата за осведомяване става дума за предварително консултиране, съгласуване, одобряване на евентуални кандидатури за началници на службите, които Кирил Петков и Асен Василев (не е ясно в какво качество и защо) определят като "наши хора".

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

Радостин Василев напусна ПП, пусна запис и му сложиха охрана

ПП били отговорни да бъдат единствената преграда пред ГЕРБ, а предали избирателите си

От ВМРО искат от главния прокурор:

  1. Да приемете звукозаписите от онлайн заседание на Националния съвет на ПП "Продължаваме промяната", които да послужат като необходимия законен повод, съгласно чл. 208, т. 2 НПК, за започване на разследване от Ваша страна за наличие на престъпление извършено от посочените в записите български граждани Кирил Петков и Асен Василев, по чл. 103 и 105 от НК;
  2. Да установите кое е цитираното в записите "посолство", "посолства"?
  3. Какво са договорили с това с "посолство", "посолства" цитираните две лица?