Прокуратурата в Бургас е образувала досъдебно производство за продажбата на 20 дка земя в Стария Несебър, върху които да бъде изграден Делфинариум.

Преди 20 дни Петя Славова - управителкта на купувача "Феста холдинг", уведоми с писмо общината, че настоява да бъде сключен окончателен договор за продажбата на атрактивния имот.

В това писмо тя поставя ултиматум на кмета Николай Димитров за встъпване в права на собственик върху почти 1/5 част от историческия полуостров, който има световна стойност като паметник на културата.

Договорът е сключен от предишния кмет на Несебър Николай Трифонов през 2005 г., но не е финализиран до днес.

Сегашният кмет обеща да не допусне строителство на полуострова и като свой приоритет да запази собствеността на безценния терен, тъй като това засяга бъдещето на Несебър като част от световното наследство.

Холдингът заведе дело срещу решението на общинарите и го спечели във ВАС.

Николай Димитров заяви, че не е съгласен да изплаща исканите от Славова лихви по сделка, която може да се окаже сключена по опорочена и нагласена процедура.

След като с решение на областната управа в града бяха отхвърлени алтернативните възможности за замяната на предвидения терен с 12 дка общинска земя в новия град, от дружеството поискаха сделката да бъде финализирана.

На сесията компанията е предоставила на общината три нови конструктивни предложения.

По думите на адвоката на „Феста холдинг" Красимир Керезов от общината са отказали да оповестят алтернативните варианти.

Според него за терена дружеството е платило 5 милиона лева още през 2006 г. и сега настоява за окончателен договор.