В писмо до Специализираната прокуратура компанията "Филип Морис България" приветства координиранитие действия по разкриването на нелегалната фабрика за цигари край Пловдив на 4 юли, съобщава прокуратурата.

По време на действията по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП, подкрепени и от служители на Агенция "Митници", е неутрализирана най-модерно оборудваната до момента нелегална цигарена фабрика. В нея са намерени и иззети голямо количество цигари без бандерол и от марката "Мурати" на "Филип Морис Интернешънъл". Това е отличен пример за координираните съвместни действия на всички ангажирани органи в страната, се казва в писмото.

"Нашата компания приветства и благодари на правителството за постоянните усилия, които доведоха до безпрецедентно ниски нива на контрабанда с цигари през последните 3-4 години", пише Джордж Маргонис, генерален директор Филип Морис България.

Разбитата мегафабрика за цигари произвеждала по 200 мастербокса на ден
Обновена

Разбитата мегафабрика за цигари произвеждала по 200 мастербокса на ден

Цехът разполагал с тунел за бягство на работниците при намеса на полицията

Публикуваме текста на писмото по-долу:

Ние, от Филип Морис България, приветстваме действията и усилията на правителството и правоохранителните органи в борбата с незаконната търговия. Операцията от 4 юли 2019 г. по разбиването на нелегалната фабрика край Пловдив, където са конфискувани сериозни количества фалшиви цигари, сред които с марка Muratti (марка, собственост на Филип Морис Интернешънъл, заготовки и опаковки, модерни производствени машини и оборудване, както и склад за подготовка на тютюневата суровина, е отличен пример за координираните съвместни действия на всички ангажирани органи в страната.

С тези и подобни действия, а така също и обявените данни за рекордно ниското ниво на потребление на незаконни цигари от началото на тази година - 3.8%, България е пример за страните от ЕС и в световен мащаб за добри практики и резултатност в борба с незаконната търговия.

Нашата компания приветства и благодари на правителството за постоянните усилия, които доведоха до безпрецедентно ниски нива на контрабанда с цигари през последните 3-4 години.

Разследването и действията на органите по този нов случай на разкрита нелегална фабрика за фалшиви цигари тепърва предстои, но е важно е да напомним, че незаконната търговия с контрабандни и фалшиви цигари, е добре известен механизъм за финансирането и на други дейности на организираната престъпност, като трафик на хора, разпространение на наркотици и тероризъм.

Престъпните групировки, които участват във фалшифициране и контрабандата на цигари, обикновено са много бързи в действията си - те променят местата и производствените центрове, каналите за трафика и разпределителните мрежи във всеки един момент. Поради тази причина, от съществено значение е непрекъснатото, задълбочено, всеобхватно и редовно наблюдение за идентифициране и предвиждане на променящите се тенденции и модели. И това е посоката, в която България също успява.

Пълното елиминиране или дори значителното ограничаване на незаконната търговия с цигари не може да се случи изведнъж за една нощ и изисква координирани и ангажирани действия от страна на правителството и органите, както и сътрудничеството на частния и неправителствения сектор. В това отношение българският опит също е добър пример.

Борисов дефинира ключовата дума за Западните Балкани - "доверие"

Борисов дефинира ключовата дума за Западните Балкани - "доверие"

На лидерите премиерът показва и снимки от разбитата фабрика за цигари до Пловдив