По около 30 случая на заменки на земеделски земи работи Районната прокуратура в София. Това заяви главният прокурор Борис Велчев по време на пресконференция в БТА.

Във връзка с това, че ЕК е поискала да се направи преглед на заменките, Велчев заяви, че няма да прави преглед на печата.

Той каза още, че не трябва да се съди по заглавията във вестниците и допълни, че преди няколко месеца Мирослав Найденов му е изпратил 5000 преписки във връзка с тези заменки.  Инспектор на министерството трябва да направи проверки и в зависимост от нарушенията да предприеме действия.

Ако бъдат установени нарушения, може да бъде сезирана прокуратурата.

Според подадените от министерството жалби става въпрос за заменки на земеделски земи, които следва да се считат за държавна помощ, тъй като след последваща смяна на предназначението им, облагодетелстваните лица получават земя с по-висока стойност на цена значително по-ниска от пазарната.

Велчев коментира още, че няма образувано ново производство срещу бившия премиер Сергей Станишев. Коментарът беше направен във връзка с публикации в пресата.