Окръжната прокуратура в Пазарджик протестира решение на съда, с което седем души, обвинени в проповядване на радикален ислям, са пуснати под домашен арест.

Членовете на групата са обвинени за престъпления по чл.164 ал. 1 пр. 1 и чл. 407 от Наказателния кодекс - проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война. Обвинителният акт срещу 14-те подсъдимите бе внесен на 1 юли 2015 г.

Според прокуратурата има реална опасност подсъдимите да се укрият, тъй като имат финансова възможност - често пътуват зад граница и имат познанства и връзки с единомишленици в Австрия и Германия.
Освен това определената от съда мярка „домашен арест“ трудно ще бъде контролирана в ромската махала на гр. Пазарджик от полицейските служители.

В протеста на прокуратурата се посочва, че подсъдимите продължават да посещават ислямски сайтове и в затвора, за което сочат представени по делото от ДАНС справки, изискани от наблюдаващия прокурор.
Припомняме, миналата седмица стана ясно, че от задържаните по делото за радикален ислям са иззети в затворническите килии мобилни телефони, в които има снимки с джихадистки характер на турски език, както и данни за посещение на сайтове и видеоканали, пропагандиращи идеите на ислямски бойци и идеолози.

Срещу седемте са повдигнати обвинения, че от октомври 2013 г. до 25.11.2014 г. в град  Пазарджик са проповядвали омраза на религиозна основа чрез слово, организиране разпространяването на книгата “Науакиду`л Ислям (Вероотстъпване) – текст и разяснение”, издателство “Фуркан” на български език. Обвинени са и за използване на муджахидински жест с показалеца на ръката /изправен и насочен нагоре показалец/,  изразяващ верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Също така чрез профили в интернет и чрез видеоклипове на фона на знамето на „Ислямска държава”, както и чрез осигуряване на тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на „Ислямска държава” на сватба част от обвинените са пропагандирали война в нарушение Международния пакт за граждански и политически права на ООН.

Като доказателство прокуратурата сочи и снимка на дете с поставена черна лента с  муджахидински символ и чрез колажи с военно агитационно съдържание и знамето на „Ислямска държава“.

Двама от пуснатите под домашен арест е обвинен за това, че от януари 2014 г. до 25.11.2015 г. в гр. Пловдив е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово, чрез организиране на проповедите на Ахмед Муса Ахмед в месчитите в Пловдив. той е съхранявал в дома си в Пловдив и две знамена с логото на „Ислямска държава“ и ти е излагал на видно място в месчита в Пловдив.

Има обвинен и за съхранение на огнестрелно оръжие, бойна пушка „Щайер – Манлихер” модел „М95” и боеприпаси (два пълнителя с девет броя патрони 8 мм), без съответното разрешително.