Апелативната прокуратура в София протестира оправдателната присъда на стоматолога Валентин Павлов за смъртта на 14-годишно момче, което почина след операция под пълна упойка.

Протестират се и изменените присъди спрямо другите двама подсъдими по делото - лекар-анестезиолог и управител на денталния център.

На първа инстанция Павлов беше осъден на 3 години затвор с петгодишен изпитателен срок. Беше му наложено и наказание "лишаване от право" да упражнява професия "стоматолог" за срок от пет години.

Оправдаха стоматолога Валентин Павлов за смъртта на пациент

Оправдаха стоматолога Валентин Павлов за смъртта на пациент

На първа инстанция той беше осъден условно

Преди дни обаче Софийският апелативен съд оправда подсъдимия изцяло по обвинението за извършено престъпление и намали наказанията на другите двама обвиняеми от три години "лишаване от свобода" с петгодишен изпитателен срок на една година "лишаване от свобода" условно. Изцяло бяха отменени и наложените наказания съответно лишаване от право да извършва дейност по управление, ръководство и контрол на лечебните заведения за и упражняване на професия "лекар-анестезиолог".

Софийската апелативна прокуратура обаче предлага делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на съда, като той ще бъде допълнен след изготвяне на мотивите към присъдата на Апелативния съд в София.

Припомняме, трагичният случай, заради който стоматологът Валентин Павлов, беше пратен на съд, е от юни 2016 г. Тогава Павлов оперирал 14-годишния Алекс Иванов под пълна упойка, без да уведоми родителите на момчето за рисковете от операцията.

Обвиниха стоматолога и реформатор Валентин Павлов за смъртта на пациент

Обвиниха стоматолога и реформатор Валентин Павлов за смъртта на пациент

Законът предвижда наказание от една до шест години "лишаване от свобода"

Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на момчето е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия. Според прокуратурата Павлов оперирал детето, след като еднолично и без консултация с анестезиолог насрочил операцията под пълна упойка. Освен това, клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение.