Окръжната прокуратура в Шумен внесе протест във Варненския апелативен съд срещу определението на шуменските магистрати, с което отказаха да отстранят временно от длъжност на частния съдебен изпълнител Асен Т., съобщиха от държавното обвинение.

Обвиниха частен съдебен изпълнител, откраднал над 250 хил. лева

Обвиниха частен съдебен изпълнител, откраднал над 250 хил. лева

47-годишният Асен Т.

Частният съдия е обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, което според разследващите представлява особено тежък случай и е извършвано в продължаващо време.

След протеста, по-горната инстанция ще има съдебното заседание, което отново да разгледа предложеното отстраняване. То ще се състои на 17 януари 2017 г.

Разследването срещу 47-годишния частен съдебен изпълнител е установило до момента, че по девет от изпълнителните дела той е присвоил от специалната сметка сумата от 256 907 лева, които ползвал за лични нужди.

В специалната сметка постъпват средства от длъжниците или се набират средства от продажбата на имуществото им, които се ползват единствено за удовлетворяване на вземанията на кредиторите.

Прокуратурата разполага с данни за извършено присвояване на средства от специалната сметка на частния съдебен изпълнител по още около стотина дела.

Асен Т. е отстранен от длъжност от Камарата на частните съдебни изпълнители за срок от една година. Срокът на наказанието му изтича на 12 януари 2017 г.