Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отрече информацията, че разследването за ремонта на НДК е на финалната права. Тя опроверга и това, че предстои да бъде повдигнато обвинение на бившия директор на НДК Мирослав Боршош.

Припомняме, че разследването е за неправомерно изразходване на 17 млн. лв, които са отпуснати на НДК за предстоящото евроопредседателство.

Арнаудова припомни, че през февруари тази година доклад от ДАНС е изпратен на главния прокурор Сотир Цацаров, който разпределил случая в специализираното звено "Антикорупция" в Софийска градска прокуратура.

Три месеца по-късно след като ДАНС е ангажиран от спецзвеното да извърши допълнителни проверки, случаят отново е докладван на прокурорите. Те от своя страна на 8 юни тази година образуваха досъдебно производство.

Данните, които са били събрани от агентите на ДАНС, сочат евентуално извършено престъпление за нецелесъобразно изразходване на средства, посочи Арнаудова. В момента продължава проучаването на всички договори, които са били сключени в инкриминирания период, за да се установи дали е било извършено плащане по тези договори, кои от тях са във връзка с бъдещото председателство, от къде са били разходвани средствата, за да се изпълнят задълженията по договорите.

"Този процес не е приключил. Както можете да си представите от месец юни до настоящия момент, е изминал малко повече от месец. Предстои много работа. Прокурорите анализират всеки договор и правят изследване за това от къде са преведени парите и от коя сметка са извършени разплащанията", допълни Румяна Арнаудова.

По думите й, когато са готови с анализа на документите, тогава ще се даде повече информация. Тя подчерта, че се разследва има ли извършено престъпление. "Ние не разследваме първо лицето. Когато установим дали има престъпление, ще можем да дадем информация има ли виновен и кой е той", съобщи Арнаудова.