Софийска градска прокуратура проверява фирма-доставчик на храна за няколко болници в столицата, съобщиха от прокуратурата. Проверката е за 20 дни.

Държавното обвинение се самосезира по медийни публикации за предоставяне на негодна храна за болнични заведения в столицата от фирмата-доставчик. 

В журналистически репортаж се заявява, че търговското дружество "И. - И.Г." ЕТ, предоставяло некачествена храна за болни в лечебните заведения - УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов", II САГБАЛ "Шейново" и Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

Служители на фирмата са сигнализирали за използването на негодни продукти - мляко, плодове, зеленчуци, яйца и месо, за приготвяне на храна за тези болници. По техни думи, готвачите прилагали конкретни начини за обработка на продуктите, както и в процеса на готвенето и това било наредено от шефовете във фирмата.

От Регионална здравна инспекция - София правят проверки - на място и по документи. Те трябва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната.

Ще бъдат инспектирани помещенията на фирмата, в които се приготвя храната за лечебните заведения, които се намират в района на бул. "Брюксел" в столицата. Контролните органи ще установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната.

Проверката ще проследи и спазването на разпоредбите и изискванията на законодателството на ЕС, на националното законодателство, както и установените стандартни оперативни процедури и указанията на Министерството на здравеопазването при приготвяне на храна за болници.

Ще бъде разгледана цялата документация, свързана с дейността на фирмата по приготвянето на храната - протоколи от извършени проверки при даването на разрешението, протоколи от последващи проверки, както и други относими документи.