Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с публикацията на столичния общински съветник Борис Бонев във Фейсбук, че е получил информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота му, която е потвърдена и от чуждестранните партньорски служби.

Прокурор ще извърши лична проверка по случая, а Бонев ще бъде призован за снемане на обяснения.

Изпратени са писма до МВР, ГДБОП-МВР, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и до Служба "Военно разузнаване" с въпроси дали са сезирани за заплаха спрямо общинския съветник и ако да - какви мерки са взети за защитата му.

Борис Бонев получил информация за "непосредствена заплаха" за живота си

Борис Бонев получил информация за "непосредствена заплаха" за живота си

Предполага, че причината е работата му като общински съветник и дейността на "Спаси София"

В публикацията си Бонев пише, че е дал подробни показания пред компетентните органи. От прокуратурата обаче уточняват, че до момента не е постъпила подобна информация от институциите, която по закон трябва да й бъде докладвана незабавно.

От държавното обвинение подчертават, че необходимостта от осъществяване на ръководство и надзор за законосъобразното и навременно извършване на действия по сигнали, съдържащи данни за извършени престъпления, е изключително правомощие на прокуратурата.

Припомняме, по-рано днес прокуратурата се самосезира и заради изявлениe на журналиста Атанас Чобанов, че спрямо него е отправена заплаха.