Специализираната прокуратура публикува протокол от разпит на обвиняем по делото срещу братя Бобоков. Протоколът от публично съдебно заседание се публикува по реда на чл.198 от НПК с разрешение на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура.

От държавното обвинение посочват, че публикуват протокола "по повод тиражираните в медиите поредни неверни обстоятелства от защитници на обвиняеми и подсъдими лица, уронващи престижа на съдебната власт". Освен това посочват, че е установена практиката прокуратурата да информира българското общество за дела с висок обществен интерес.

"Прокуратурата на Република България счита, че в случая преобладаващ е общественият интерес за информиране на гражданското общество по досъдебни производства с висок обществен интерес. Противното би уронило престижа на съдебната власт, чието функциониране е един от стълбовете на правовата държава, неизменна част от която е и доверието на българските граждани в правоприлагащите органи, гласи съобщението на държавното обвинение.

ПРБ е твърдо решена да продължи политиката си за нулева толерантност към лица, за които има събрани доказателства за извършени престъпления, независимо от финансовите им възможности, социален статус и политическа принадлежност. Това е единственият начин да бъде повишено доверието в съдебната власт и оправдани дългогодишните очаквания на българските граждани", посочват от прокуратурата.

Протоколът е със заличени лични данни. Според информация на 24 часа става въпрос за разпит от 2 юни на Васил Богданов, управител в "Монбат рисайклинг".