В съда в Малко Търново е внесен обвинителният акт срещу Петър Низамов – Перата, който стана известен, след като се похвали с клип в социалните мрежи за ареста си със свински опашки на трима бежанци.

Две са обвиненията, които повдига Апелативната прокуратура в Бургас спрямо Перата. Едното обвинение е за незаконния „арест”, извършен в землището на с. Евренозово, община Малко Търново, на трима афганистанци. По това обвинение Петър Низамов може да получи от затвор от три до десет години.

Съдът пусна Петър Низамов - Перата под гаранция

Съдът пусна Петър Низамов - Перата под гаранция

Действащият със свински опашки нямало опасност да се укрие

Второто обвинение е за притежание на марихуана в малки количества, като наркотичното вещество е открито при обиск в квартирата на перата в Бургас. Тъй като става въпрос за малки количества - 1.015 гр. -  наказанието по това обвинение предвижда глоба до 1000 лв.

Обвинителният акт подробно проследява в детайли предисторията на скандалния клип.

Според текста Петър Низамов е организирал въпросните доброволни отряди изцяло в социалните мрежи и дори не се е познавал предварително с една част от съучастниците си.

Месец предварително той е открил свой познат – горски служител към стопанството на село Граматиково, в района на границата край Малко Търново, който го е развел в околността на река Резовска, за да опознае терена.

Низамов отказва съдействие на следствието за "гражданските арести", оставят го 72 часа в ареста
Обновена

Низамов отказва съдействие на следствието за "гражданските арести", оставят го 72 часа в ареста

Петър Низамов отказа да разпознава участници в "гражданския арест"

Подготвяйки се за лова на бежанци в началото на април месец Перата купил от ловно–рибарски магазин газов пистолет марка „Зораки“ модел 914 и 13 патрона за него, а също така, за да се придвижва в гориста местност с предварителен договор за покупко-продажба от март месец се снабдил и с джип марка „Сузуки“.

На 10.04.206 год. Перата се въоръжил с газовия пистолет и мачете и с два джипа съмишленици потеглили в посока с. Евренозово, където в района на местността „Киров гроб” около 14.15 часа спрели на черен път.

Според обвинителния акт другите двама, които са заснети на клипа са „неустановени” лица, затова и на тях не са им повдигнати обвинения.

В текста обаче се посочва, че именно Низамов е заплашвал с пистолета и мечето тримата заловени по-късно афганистанци, завързани с „миши опашки”, както ги назовава прокуратурата, въпреки че въпросното приспособление има гражданственост като "свински опашки".

Петър Низамов - Перата остава под домашен арест

Петър Низамов - Перата остава под домашен арест

Според съда целта му не е защита на държавната граница

Също така се посочва, че въпросите към чужденците били свързани с питане за пари и телефони.
Нито един от групата ловци на бежанци, въпреки че са имали мобилни телефони, не е направил опит да се свърже с властите, на които да предадат бежанците.

Около 30 минути е продължил ареста на мигрантите, е установила прокуратурата, след което чужденците се били отпратени в посока турската граница от въоръжения Петър Низамов.

Обвинителният акт не посочва дали другите от групата „ловци” на хора са били въоръжени, но отбелязва, че Перата ги е ритал и им е удрял шамари.

Най-вероятно делото ще тръгне до края на годината.

Припомняме, Петър Низамов в момента се намира на свобода с мярка за неотклонение парична гаранция от 3 000 лева. Докато протичаха съдебните заседания по определяне на мярката му пред съда в Бургас се събираха негови поддръжници.

Самият той заявява, че се ръководи изцяло от патриотични подбуди.