Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство по случая с умрелия охранител в сградата на бившия Партиен дом. СГП ще разследва смъртта на 25-годишния Даниел Тасев, който бе открит мъртъв в шахта на строеж в сграда на Народното събрание.

Прокуратурата информира, че основната версия е че, мъжът по непредпазливост или немарливост е паднал в шахтата. Извършен е оглед на мястото на инцидента.

Разследват смъртта на охранител на ремонта в Партийния дом
Обновена

Разследват смъртта на охранител на ремонта в Партийния дом

Семейството е издирвало два дни 25-годишния мъж

От Софийска градска прокуратура са назначили съдебно-медицинска експертиза, за да се установи причината за смъртта.

Ще бъде проверено спазено ли е трудовото законодателство и изискванията за безопасност на труда, както и документацията на фирмата, в която е работил Тасев. Освен това предстои прокуратурата да изиска записите от видео-наблюдението.

ИА "Главна инспекция по труда" веднага е била уведомена за инцидента и е започнала проверка още на 7 юли вечерта. Сигнал е бил подаден от фирмата- работодател на пострадалото лице, веднага след като загиналият е открит.

От Инспекцията по труда първи са посетили мястото на инцидента още около 19.30 ч. на 07 юли. Инцидентът е станал в необезопасена шахта на строителния обект, поради което е стартирана проверка по всички работни места на него. Обектът е проверяван през 2017 г. в рамките на засиления контрол, който ИА ГИТ упражнява в сектор "Строителство",. Тогава инспекцията открила нарушения. От ИА ГИТ изказват съболезнования на близките на загиналия.

БСП призоваха патриотите да оттеглят Султанка Петрова от министерството

БСП призоваха патриотите да оттеглят Султанка Петрова от министерството

Когато властта и парите са обвързани, хората остават с чувство за несправедливост

Припомняме, охранителят е открит след като два дни е издирван от семейството си. Той от две години работи във фирмата, която пази преустройването на бившия Партиен дом. Тръгнал е за нощна смяна в петък следобед. Оттогава близките му нямат контакт с него. Те са подали сигнал в полицията денонощие след изчезването.

След подаването на сигнала в полицията, от охранителната фирма им се обажда жена, която заявява, че от Пето районно са ги уведомили, че младият мъж е паднал в шахта и е починал.

Починалият охранител е бил един от най-добрите служители на фирмата, по думите на ръководителя на компанията Филип Чипев, който е зет на зам.-министър Султанка Петрова. Инцидентът се свърза с името на зам.-министър Петрова и защото нейният съпруг е собственик на охранителната фирма. В тази връзка от БСП поискаха оставката на Петрова, като призоваха в отворено писмо до тримата лидери на Обединените патриоти Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров да изтеглят кадъра си.

Във фаталната нощ по неизяснени причини младият мъж е напуснал поста си, за да говори със служител на НСО.

Шахтата, в която е намерено тялото му, е извън обсега на камерите.