Врачанският окръжен съд призна за виновен и осъди Николай Кюпарски - старши инспектор и началник група в затворническо общежитие от открит тип "Керамична фабрика" към Затвора -Враца. Той е началник на група социална дейност и възпитателна работа.

Заедно с Кюпарски е осъден и бившият затворник Георги Борисов. Двамата са признати за виновни за подкуп в размер на 6000 лева. Те са действали в съучастие чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение, съобщават от прокуратурата.

Николай Кюпарски е осъден на 4 години лишаване от свобода при общ режим и 6000 лв. глоба. Той се лишава и от права за срок от 6 години.

3 години лишаване от свобода ефективно е присъдата на Георги Борисов.

От държавното обвинение припомнят, че специализираното звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура е внесло във Врачанския окръжен съд обвинителния акт срещу Кюпарски и Борисов на 19 април миналата година.

Предават на съд подкупен служител на врачанския затвор

Предават на съд подкупен служител на врачанския затвор

На съд отива и негов съучастник - бивш затворник

През 2015 г. в качеството си на старши инспектор и началник група Кюпарски имал право да изготвя и внася становища за промяна на статута на лишените от свобода, както и за изпращането им на работа. Като полагат общественополезен труд, лишените от свобода намалявали размера на наказанието си. Два работни дни се считат за три дни лишаване от свобода.

В началото на 2015 г. Кюпарски се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях 3000 лева за включване на затворника в работните групи, за да намали наказанието си чрез полагане на труд. Сумата е трябвало бъде преведена по сметка на бившия затворник Георги Борисов чрез системата за бързи разплащания "Изи Пей".

Борисов разговарял с близка на лишения от свобода и й предоставил трите си имена и ЕГН, за да се осъществи превода. На 24 април 2015 г. поисканите пари били преведени на името на Борисов, който ги изтеглил и предал на Кюпарски.

На 31 октомври 2015 г. на автогарата във Враца Кюпарски поискал от близък на друг лишен от свобода сумата от 1500 лева. Парите отново били поискани в замяна на становище за започване на работа от страна на затворника и пускането му в отпуск. Този път Кюпарски помолил свой близък да осъществи последващите контакти с близките на осъденото лице, да им предостави личните си данни, да изтегли получените пари и да му ги даде. Скрил информацията за действителното основание на заплащането.

На 08 ноември 2015 г. жена, с която осъденият живеел на семейни начала, е превела чрез "Изи Пей" сумата от 3000 лева по сметка на близкия на Кюпарски, който ги изтеглил и му ги предал.

От прокуратурата уточняват, че Николай Кюпарски е изнудвал като е злоупотребявал със служебното си положение. Той поставял условие на близките на осъдените, че ако не дадат парите, затворниците няма да бъдат изпратени на работа, за да намалят наказанието си. Кюпарски също заплашвал, че няма да изготви становища за пускането им в отпуск.