Служител на врачанския затвор и бивш затворник са предадени на съд за корупция, съобщават от прокуратурата.

Специализираното звено „Антикорупция” при Софийска градска прокуратура е внесло във Врачанския окръжен съд обвинителен акт срещу Николай Кюпарски и Георги Борисов за подкуп в общ размер на 6000 лева. Те са извършили престъплението в съучастие и чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение.

От държавното обвинение поясняват, че миналата година Николай Кюпарски е работил като старши инспектор и началник група (социална дейност и възпитателна работа) в затворническо общежитие от открит тип „Керамична фабрика“ към Затвора – Враца. Той имал право да изготвя и внася становища за промяна на статута на затворниците, както и за изпращането им на работа. Като полагат общественополезен труд, лишените от свобода намаляват размера на наказанието си.

В началото на миналата година Николай Кюпарски злоупотребил със служебното си положение и с помощта на бившия затворник Георги Борисов се свързал с близки на лишен от свобода и поискал от тях 3000 лева. Парите поискал, за да включи затворника в работните групи и наказанието му да бъде намалено чрез полагане на труд.

Георги Борисов изтърпял наказание в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ към Затвора – Враца  през 2010 г. и 2011 година. Именно на него трябвало да бъдат прехвърлени парите чрез „Изи Пей”. В крайна сметка парите били преведени и впоследствие предадени на служителя на затвора.

На 31 октомври на автогарата във Враца Кюпарски поискал от близък на друг лишен от свобода сумата от 1500 лева. В замяна той отново трябвало да изготви становище затворник да започне работа и да бъде пуснат в отпуск. В началото на ноември парите били преведени.

От прокуратурата поясняват, че Николай Кюпарски е изнудвал близките на осъдените, заявявайки им, че ако не дадат парите, той няма да изпраща затворниците на работа, за да намалят наказанието си. Заплашвал, че няма да изготвя и становища за пускането им в отпуск.

По време на разследването в служебния кабинет на Кюпарски в затворническото общежитие „Керамична фабрика“ при Затвора – Враца са открити и иззети незаконно държани от него боеприпаси – 6 бр. патрони калибър 7,65 мм, 3 бр. патрони 9х18 мм и 1 патрон калибър 9х19мм. Заради незаконните боеприпаси също му е повдигнато обвинение.

На затворническия служител е наложена мярка гаранция в размер на 1500 лева. Съучастникът му е с гаранция 500 лева.

Предстои Окръжен съд – Враца да насрочи разглеждането на делото.