Прокуратурата се задейства заради тоновете пластмаса и мъртва риба в река Места.

Образувана е преписка, по която е възложена проверка за престъпление по чл. 352, ал.1 от Наказателния кодекс - замърсяване или допускане на замърсяване на почвата, въздуха, водни течения, басейни, подземни води, което ги прави опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

Освен това е образувана и преписка по общия надзор за законност.

Прокуратура е възложила на Община Разлог и компетентните контролни органи да извършат незабавна проверка относно опасността от екологично замърсяване. Ангажирани са Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" - Благоевград, Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Благоевград към Министерството на земеделието, храните и горите. Разпоредена е и проверка на място.

Боклуци задръстиха реката на Елешница

Боклуци задръстиха реката на Елешница

Следствие от пролетното пълноводие на трите притока Черна Места, Клиница и Глазне

Предстои да се изясни дали са нарушени разпоредбите на Закона за управление на отпадъците, в това число нормата на чл. 29, ал. 2 от него, съгласно която се забранява изоставянето, нерегламентираното изхвърляне и изгаряне или друга форма на неконтролирано управление на отпадъците. Ще се проверява и дали има нерагламентирани сметища в посочения район.

Предстои да бъде проверено дали се извършва изхвърляне на опасни отпадъци на неразрешени за това места или в съдове или торби, различни от определените от общината за измерване на количество битови отпадъци по Закона за местните данъци и такси. Ще се изяснява и дали има нерегламентирано изгаряне или извършване на друга форма на неразрешено третиране на неопасни отпадъци.

Разпоредено е и вземане на проби от реката, с които да се изследва има ли причиняване на отравяне на риби.

Справка за резултатите от възложената конкретна проверка трябва да бъде изпратена в Районната прокуратура в Разлог.