Шофьорът, убил 15-годишно момче в късните часове на съботния ден, ще бъде обвинен от прокуратурата за умишлено причиняване на смърт на пътя. Освен това - държавното обвинение ще поиска във вторник и постоянен арест за водача.

"Извършват се неотложните действия, събират се материали, които днес бяха докладвани на дежурен прокурор от Софийска градска прокуратура, който след запознаване с тях прецени, че са налице достатъчно доказателства за привличане на водача на лекия автомобил за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение, като квалификацията на деянието от субективна страна е, че деянието е извършено с евентуален умисъл", каза градският прокурор на София Иво Илиев.

Трагичното произшествие се случи малко след 21 часа в съботния ден, когато шофьор с 2,08 промила алкохол в кръвта помете 15-годишен младеж на пешеходна пътека на улиците "Гурко" и "Шишман" в центъра на София. Водачът към момента е задържан за срок от 24 часа.

Аргументът на прокуратурата да повдигне обвинение за умисъл - водачът, посочи прокурор Илиев, е управлявал автомобила, марка "Мерцедес", не водещ се на негово име, по начин, който "неминуемо би довел до такива обществено опасни последици и причиняване на смърт".

Наказанието за такъв род престъпление е от 10 до 20 години и доживотно отнемане на шофьорската книжка.

Поредният джигит в София - с над 2 промила зад волана

Поредният джигит в София - с над 2 промила зад волана

Кръстовището е в най-оживената част на центъра на София

Все още окончателната експертиза не е готова, но по първоначални данни на разследващите колата се е движила със скорост около 80 км/ч. Смъртта на детето е била мигновена, нямало е никакъв спирачен път.

Водачът, потвърди шефът на СДВР Любомир Николов, който също коментира подробности за случая, е бил придружаван от жена, която не е негова съпруга, както и от детето на въпросната дама. Тя не се е опитала да спре водача да се качи зад волана, тъй като твърди, че не е забелязала,той да е в неадекватно състояние, отговори на въпрос на News.bg той.

"Не е правил опит да избяга. Относно предишни нарушения - през 2005 година има една регистрация и образувано досъдебно производство за управление на МПС след употреба на алкохол и провинение за превишена скорост през 2020 година, по което има глоба от 100 лева, има и санкции за неспазване на пътната маркировка. Но водачът не е от активния контингент по линията на пътната безопасност", посочи още Любомир Николов.

В 18 часа пред сградата на МВР ще бъде организиран протест в памет на загиналото дете.

Лек автомобил помете пешеходец в Божурище

Лек автомобил помете пешеходец в Божурище

Пострадалият е починал на място