Софийска районна прокуратура се е самосезирала във връзка с материала, излъчен от БиТиВи служители на фондация HelpKarma, взимащи високи месечни възнаграждения от дарения.

Проверката, която започва районната прокуратурата ще търси дали са налица достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и съответния текст от Наказателния кодекс.

Фондацията е с основна дейност събиране на средства от дарители за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания. Фондацията се занимава предимно с подпомагане на деца, които имат спешна нужда от средства за лечение, като към момента има множество активни каузи, по които се събират пари.

В материала обаче става ясно, че служители на фондацията взимат сериозни месечни възнаграждения, в периоди възлизащи на 19 000 лева, 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец. Като пример заплатата на техническия директор на фондацията за период от малко над 2 години е над 775 000 лева, или средно почти 28 000 лева на месец.

Освен това същият технически директор е ползвал заем с цел закупуване на апартамент.

Публичните отчети на фондацията за последните две години показват, че възнагражденията на служителите на фондацията през 2018 г. достигат до 8%, а през 2019 г. стигат до почти  9% от всички постъпили дарения, въпреки уставното ограничение до 5%.