Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще се бди за мародерство и телефонни измами.

Това стана ясно след среща с ръководителя на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

От днес започват масирани проверки на територията на цялата страна за спекула, обяви още Гешев. Щабът, сформиран от прокуратурата, ще провери има ли завишени цени на стоките от първа необходимост, дезинфектанти и лекарства.

Икономика се възстановява, не така става с човешкия живот - така Гешев коментира страховете за българската икономика. Ние сме народ, който е минал през много изпитания, глад и болести, подчерта обвинител номер едно. Трябва да се запази здравето на нацията, според него. Прокуратурата продължава да работи, увери главният прокурор. Той изрази категоричната убеденост, че с дисциплина страната ще излезе и от тази криза.

Гешев се обяви за още по-радикални мерки, като посочи, че прави изказването си в лично качество.

Той благодари на всички на първа линия, които работят в кризисен режим. Сигурен съм, че ще справим с това предизвикателство, каза главният прокурор, като подчерта, че не трябва от общество да се превръщаме в уплашени индивиди. Според него трябва да се затворят зимните курорти, както са направили в редица европейски страни. Мерките обаче се предлагат от оперативния щаб.

Обмисля се идея да падне действията на синята и зелена зона, за да се намали трафикът в градския транспорт.

Разредени са и колите на градския транспорт, стана ясно още от думите на главния прокурор Иван Гешев.

Шефът на оперативния щаб професор Венцислав Мутафчийски коментира, че щабът се сблъсква с редица проблеми. Основният е спазването на карантината. С всеки ден се увеличават хората под карантина, затова и са нужни и строгите мерки. Проблем е и спекулата с цените на маски и дезинфектанти. Не може сами да се справим, каза Мутафчийски и изтъкна, че цялата държава трябва да бъде въвлечена в проблема.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов поясни, че полицаите са на терен и не абдикират от другите си задължения. Бъдете отговорни, бъдете солидарни в този момент, призова той. При всеки сигнал за спекула МВР се сезира. Няма да се откажем, от ден на ден ставаме все по-мотивирани, каза още Иванов. Най-големият враг до момента може да е паниката и недоверието, подчерта той.

На въпрос за струпването на хора в и около храмовете, главният секретар на МВР заяви, че вярата е нещо, което ни крепи. Когато човек има вяра, той може да се помоли и вкъщи, изтъкна Ивайло Иванов. През уикенда МВР се е намесило заради струпване на вярващи в храмове.

Шест досъдебни производства са образувани у нас за неспазване на карантината. На влизане у нас хората давали фалшиви адреси, за да не ги открият властите. МВР ще е твърдо и безкомпромисно спрямо нарушителите, стана ясно още от думите му.

Държавните институции не искат пари за борба с коронавируса от гражданите, предупреди главсекът заради телефонните измамници и призова хората да не се доверяват ако получат обаждане, свързано с епидемията.