Читател на News.bg изпрати сигнал на редакционната ни поща за побой върху шофьор, описан от него като: "поредния случай на ромска агресия случила се преди броени дни в гр. Пещера обл. Пазарджик".

Според автора на писмото, случаят е прикриван, за да не изтече информация. "От фирма Даф Транс в Пещера е изпратен автобус да превози близки и опечалени роми от ромската махала до гробищния парк в града където има погребение на техен близък. Автобусът пристига в ромската махала в Пещера, от където се качват над 70 роми в автобуса", пише авторът на сигнала.

При потеглянето ромите започват да претендират защо автобусът който им е изпратен е без климатик и карат шофьора да отвори всички врати на автобусът и така да пътуват към гробищния парк в Пещера. По разумни съображения шофьорът им отказва като обяснява че при толкова пълен автобус не иска да рискува като отвори вратите защото хората се били наблъскали до краен предел в автобуса и има реалната опасност някой от тях да изпадне през вратите което може да доведе до фатален инцидент.

При този отказ ромите спират автобуса. 10 от пътниците хващат шофьора и той е зверски пребит. Извикана е полиция. При появата на служителите на реда ромите се разбягват. След час полицията отива да арестува извършителите в ромския квартал, но бива посрещната с резачки за дърва и колове при което полицаите се оттеглят.

Има подадена жалба за инцидента като пострадалия е освидетелстван с медицинско свидетелство за нанесени средни и тежки телесни повреди, пише авторът на сигнала.

От полицията отказват да продължат работа по случая. До момента няма нито един задържан за зверския побой над автобусния шофьор. Също така случаят е умело прикрит и потулен от институциите в града. Смятаме, че на случилото се трябва да бъде дадена гласност и извършителите да понесат своето наказание, се казва в писмото, изпратено до редакционния ни мейл.

От МВР заявиха пред News.bg, че преди месец е имало сигнал, който вече е в прокуратурата. "Никой не е подавал жалби в полицията и не е ставало въпрос за това, което е изнесено в медиите", заявиха от вътрешното ведомство.

От прокуратурата съобщиха, че апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов се самосезира и разпореди проверка по повод публикации в медиите за извършен побой на шофьор в град Пещера.

Проверката трябва да приключи в тридневен срок, уверяват от местното държавно обвинение и обещават да публикуват резултатите.