Районна прокуратура - Враца образува досъдебно производство за извършено престъпление против политическите права на гражданите по чл. 169 от НК. Става въпрос за случая в село Малорад, който стана известен за отрицателно време като "Чичо Цено, кой номер?".

Наблюдаващият прокурор е дал конкретни указания на разследващия орган за събиране на доказателства във връзка с направена проверка на сигнал, постъпил от РУ на МВР в град Бяла Слатина.

Понастоящем на прокуратурата е известно, че около 23.00 ч. на 29 октомври длъжностно лице от състава на СИК във врачанското село Малорад е преправило резултатите от гласуването на проведени местни избори за кмет и общински съветници.

Предстоят разпити на свидетели, в това число членове на Общинска избирателна комисия - Борован и кандидат от съответна политическа партия. Ще бъдат изискани записи от налични камери за видеонаблюдение в периметъра около местопрестъплението и назначена видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза.

Предстои да се изяснят всички факти и обстоятелства, относими към предмета на доказване.

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори.

Чичо Цено, кой номер? Ескиз от Борован 2023, но не от Алеко

Чичо Цено, кой номер? Ескиз от Борован 2023, но не от Алеко

Дописване на бюлетини с отбелязване на преференции