Прокуратурата във Варна е наясно кой е поръчал и къде е трябвало да стигне прекусора, заловен на митницата на пристанището във Варна.

"Прокуратурата и митническите разследващи органи имат яснота откъде е поръчано веществото, за къде е било предназначено, кой по документи е получател и как е било декларирано." Това заяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров на брифинг пред медии.

От прокуратурата няма да съобщят повече информация за поръчителите на наркотиците, защото това би засегнало разследването.

6 тона амфетамини намериха на пристанището във Варна

6 тона амфетамини намериха на пристанището във Варна

Дрогата е намерена в контейнер, дошъл у нас с кораб

Два тона и половина, а не 6 се оказа амфетаминопроизводното вещество, което хванаха на митницата. Причината за разликата в първоначално обявеното количество e, че веществото е било добре прикрито и впоследствие е станало ясно, че не всички чували са съдържали прекусор за създаване на наркотици.

Откритото вещество е Алфа-фенилацето-ацетамид или 2-фенилацето- ацетамид, известно още като АПАА.

Заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков заяви, че реализирано на пазара това количество вещество би струвало близо 500 млн. евро.

"Количеството, което ние сме установили в момента позволява производството на огромен брои таблетки. От 1 кг такова вещество могат да бъдат произведени около 10 000 броя таблетки - 20 евро за една таблетка", обясни Мирков.

Този контейнер едновременно попада в полезрението на два различни отдела в митница Варна, стана ясно от думите му.

Стоката е пристигнала с контейнер от Китай, като е декларирана като лимонена киселина - 600 торби по 25 кг. По метода "анализ на риска", контейнерът попада в предварителната селекция на отделите "Митническо разузнаване и разследване" и "Борба с наркотрафика" в Митница Варна.

"Тук не става въпрос за класически метод на контрабанда, тъй като непосредствено след тапата не е поставена директно контрабандната стока, а прекурсорът е в отделни чували от същия вид, които са подредени по начин, който да направи трудно възможна идентификацията на контрабандната стока при проверка с рентгенова апаратура", допълни зам. - директорът на Агенция "Митници" и акцентира, че веществото е ново за нашия пазар.