Прокурор и следовател от Ямбол са хванати в грубо нарушение и то по най-случаен начин. Появили се на видеозапис, който бил използван като доказателствен материал по разследване на кражба, съобщиха от държавното обвинение.

Видеото било използвано от полицията в града, но се оказало, че за тяхното разследване не върши никаква работа. Криминалистите обаче забелязали нещо друго важно - на записа ясно се виждали двамата служители на прокуратурата, които залагат през работно време.

След това шефът на областната дирекция на МВР подал сигнал и била започната проверка от отдел "Инспекторат".

Доказателствата са достатъчни, за да се наложи дисциплинарно производство срещу прокурора от районната прокуратура в Ямбол и срещу следователя в следствения отдел при окръжната прокуратура в града.

В мотивите се казва, че системното неспазване на задълженията, свързани с установеното работно време представлява дисциплинарно нарушение.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе предложение до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за образуване именно на такова производство за дисциплинарни нарушения и нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт.