Десет години след трагедията, при която рухнала сграда уби две момичета на столичната улица „Алабин”, делото не можа да тръгне в Софийски градски съд.

Причината е, че един от роднините на пострадалите пожела да му бъде назначен служебен адвокат, с когото да се консултира. Преди да стане това обаче, той трябва да докаже, че действително не разполага с доходи.

Припомняме, двете приятелки – Деница Ченишева и Петрина Христова, минаваха с автомобила си покрай сградата на улица „Алабин”, когато тя се срутва върху автомобила. Момичетата загинаха на място, притиснати от отломките на постройката, която се ремонтираше в момента.

Четирима отговорни за смъртта им застават пред съда – собственикът на сградата Георги Кирчев, инж. Петър Петров, който е трябвало да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов – управител на „АЗ – архитектура и изпълнение” и Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти.

Трима от обвиняемите седнаха на подсъдимата скамейка. Манчо Антонов обаче не се яви в залата. Той не е бил открит на адреса, за да бъде призован, а бившата му съпруга е заявила, че не живее там от десет години.

Пред медиите майката на Даница Ченишева – Александрина Ченишева, заяви, че самият срок от 10 години разследване показва, че прокуратурата не е работила добре. По думите й първите двама прокурори, които са се заели с делото, са искали да го приключат със заключение, че сградата се е самосрутила. Според нея е имало натиск, за да не се стига до дело.

Според почернената майка прокурорите Чавдар Ангелов и Първолета Никова са работили точно за това да няма дело. Запитана кой според нея е оказвал натиск върху тези двама представители на държавното обвинение, жената посочи, че тези въпроси трябва да бъдат зададени към тях.

За личната трагедия Ченишева заяви: „Това е най-лошото, което може да се случи на една майка, на едно дете.”

Като частни обвинители съдът конституира близките на двете починали момичета. Относно обезщетенията, които те могат да предявят и да получат, съдът ще се произнесе на есен, когато стане ясно дали Мариян Христов, който има нужда от служебен защитник, също желае да бъде конституиран като граждански ищец.

Делото бе отложено за 11 октомври 2016 г.