Има нарушения при проектирането на магистрала "Люлин". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от money.bg.

Управителният съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" от първия ден предостави възможност на прокуратурата за пълен достъп до всички данни по автомагистралата и те работят, добави той.

Прокуратурата е открила фрапантни нарушения при проектирането на магистралата, която предстои да бъде открита през май. Освен препроектирането, магистратите ще проверяват изграждането й, всичките й тунели, подлези и надлези, както и строителния надзор. Първоначално по проект са били предвидени над 2800 м подпорни стени, но при препроектирането отпаднали доста от тях.

Според експерти, подпорните стени на места са били заменени с предпазни мрежи, което е много опасно, тъй като не покрива критериите за безопасност.

Изпълнението на "Люлин" е било по-некачествено от това в отсечката на международен път Е-79, до Кресненското дефиле, която пропадна в края на миналата година след пороите.