В продължило рекордно кратко заседание - около 15 минути, прокурорската колегия на ВСС удовлетвори молбата на бившия главен прокурор Иван Гешев да се оттегли изобщо от магистратското поприще, желание, което Гешев оповести публично в свое изявление по-рано днес. Освен това - освободени бяха досегашните зам.-главни прокурори, останали докрай верни на бившия си началник - Десислава Пиронева и Красимира Филипова, като за заместник-главен прокурор бе назначена Мария Павлова.

Първо бяха разгледани точките с освобождаването на заместник-главните прокурори. То става по искане на новия временно изпълняващ длъжността на обвинител номер едно Борислав Сарафов, като мотивите са, че искал да сформира екип от хора, на които има доверие и с които споделя общи принципи и ценности. Това бе гласувано с пълно единодушие с 8 гласа "за".

Мария Павлова бе назначена за заместник на Сарафов със същото единодушие. Тя е следовател в НСлС и бивш заместник-министър на Крум Зарков. "Подкрепям кандидатурата на г-жа Павлова не само защото така ще се удовлетвори желанието на административния ръководител да сформира екип, с който може да работи ефективно и с който да има общи виждания, но и заради професионалните качества и високия стандарт, която тя е проявявала в работата си досега", направи едно от малкото изказвания в рамките на блиц заседанието Калина Чапкънова.

Съдиите искат от Пленума нов и.д. главен прокурор

Съдиите искат от Пленума нов и.д. главен прокурор

Решението за избор на Сарафов е "поредното срамно решение"

В последната точка 5 се стигна и до кулминацията - гласуването за отстраняването на Иван Гешев от системата по негово желание. След като в петък бившият главен прокурор пожела да бъде възстановен като прокурор във ВКП, то днес във ВСС е пристигнало писмо със следния текст:

"На 15 юни депозирах до вас молба за преназначаването ми като прокурор във ВКП. Искането ми бе продиктувано от желанието ми да бъде издаден и обнародван указ на президента за освобождаването ми и да продължа да работя като прокурор предвид дългогодишния ми стаж в съдебната система. С оглед актуалните събития, начинът на тълкуване и прилагане на ЗСВ и опитите за дискредитиране на постигнатото от прокуратурата в последните години, не желая да продължа да работя като прокурор. Всичко, което заявих, че е целта за отстраняването ми като главен прокурор пред пленума на ВСС (в явно нарушение на Конституцията, практиката на Европейския съд за правата на човека и основни принципи на правото), вече е реалност. Затова не желая да бъда преназначаван на длъжността прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата на Република България."

По тази точка също имаше пълно единодушие и колегията удовлетвори молбата на бившия обвинител номер едно. Нямаше и никакви изказвания от представители на колегията. Пълна радиотишина бе запазена и пред чакащите журналисти, като никой от магистратите на уважи големия медиен интерес.

Крум Зарков очаква да се появят много герои за уволнението на Гешев

Крум Зарков очаква да се появят много герои за уволнението на Гешев

Нямало причина КС да отсъди, че има противоконституционност в отстраняването на Гешев