Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие Анализът за дейността на Специализираната прокуратура, на следствения отдел в Специализираната прокуратура и на Апелативната специализирана прокуратура за периода от 01.01.2012 г. - 31.12.2020 г. Анализът ще бъде внесен в заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет и ще бъде публикуван на интернет сайта на ВСС, информират от пресцентъра на ВСС.

Прокурорската колегия ще организира публично представяне на Анализа. Той ще бъде изпратен на Народното събрания на Република България, Президента на Република България, Министерски съвет, Европейската комисия, председателя на Европейския парламент, на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, на Вера Йоурова - европейски комисар по въпросите на ценностите и прозрачността, на Дидие Рейндърс - европейски комисар по въпросите на правосъдието и вътрешен ред.

Янаки Стоилов предложи план за закриване на Спец съда и прокуратурата
Обновена

Янаки Стоилов предложи план за закриване на Спец съда и прокуратурата

Внася го в парламента депутатите да го имат на разположение

Анализът е изготвен съобразно структура и критерии, определени с решение на Прокурорската колегия през месец май 2021 г., с което е създадена работната група в състав - членове на ВСС, прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура. Решенията са потвърдени от Пленума на ВСС по протокол № 9/20.05.2021 г.

Анализирани са действащата правна рамка, административно организационната дейност, кадровата и ресурсна обезпеченост на Специализираната прокуратура, дейността по основните направления - организирана престъпност, престъпления против републиката и корупционни престъпления, международното сътрудничество и взаимодействието с други органи, както и дейността на следствения отдел. Направена е съпоставка на дейността на Специализираната прокуратура и на прокуратурите с обща компетентност по основни направления и периоди, както следва:

- "Организирана престъпност" в периодите 2003 г. - 2011 г. и 2012 г. - 2020 г.;

- "Престъпления против Републиката" по Глава първа от Особената част на НК в периодите 2011 г. - 2015 г. и 2016 г. - 2020 г.;

- "Корупционни престъпления" в периодите 2015 г. -2017 г. и 2018 г. - 2020 г.

ВСС не вижда основания за закриване на спецправосъдието

ВСС не вижда основания за закриване на спецправосъдието

Съветът за партньорство към ВСС проведе заседание по въпроса

Анализирана е дейността на Апелативната специализирана прокуратура - брой наблюдавани и решени инстанционни преписки, видове решения по тях и участие във въззивни съдебни заседания.

Изследвана е и натовареността на Специализираната прокуратура, Следствения отдел в Специализираната прокуратура и на Апелативната специализирана прокуратура.

Кирил Петков отсече пред Гешев: Закриваме спецправосъдието

Кирил Петков отсече пред Гешев: Закриваме спецправосъдието

Специализираните съд и прокуратура се закриват заради слаби резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност