В прокурорската колегия на ВСС промениха правилата за допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи по реда на чл. 233, ал. 6, изречение първо от Закона за съдебната власт (ЗСВ), съобщиха от ВСС.

Правилата засягат степента на натовареност и размера на допълнителното трудово възнаграждение. За високо натоварените органи допълнителното трудово възнаграждение за прокурорите и следователите се предвижда да бъде в размер до три основни месечни възнаграждения, а в натоварените органи - до две основни месечни възнаграждения.

Решението е съобразно резултатите от извършения анализ на статистическите данни съгласно § 2 от Правилата, както и предвид условията за определяне на прокуратурите и следствените отдели към окръжните прокуратури по групи натовареност, от Комисия "Съдебна карта и натовареност на прокурори и следователи" към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Установено е, че при прилагане на така приетата уредба биха възникнали ситуации, при които за една високо натоварена прокуратура ще се определи възнаграждение, в размер два пъти по-нисък от това на изключително натоварена прокуратура, като в същото време са налице случаи, при които високо натоварени прокуратури попадат в по-долната група по степен на натовареност, поради обстоятелството, че не отговарят единствено на един показател.

Размерът на допълнителното трудово възнаграждение за прокурорите и следователите в изключително натоварените органи остава до четири основни месечни възнаграждения, съгласно приетите Правила от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет с решение по Протокол № 37/03.11.2021 г.