Пропуски в нормативната уредба на Агенцията по вписванията позволяват срещу 50 лева да се открадне фирма, разказва "ужилен" бизнесмен от Благоевград. През интернет му откраднали фирмата, а крадецът "напазарувал" още 100 фирми, разказа репортаж на bTV.

На 15 март т.г. Стефан Алексов бил събуден от счетоводителя си със следния въпрос: "Знаеш ли, че ти вече не си собственик на твоята фирма?!". Веднага след като се опомнил, че това не е шега, мъжът блокирал банковите сметки, за да предотврати източването им и да се опита да запорира активите на компанията си.

Така блокирани остават над 100 000 лева, а Алексов се пита как непознат за него човек е станал собственик и управител на неговата фирма.

Пропуск в Агенцията по вписванията позволява на всяко лице, което си закупи електронен подпис, който е за около 50 лева, да влезе и да си подаде данните за промяна на собствеността на една с друга фирма с цялата си отговорност, която носи електронния подпис. За да придобиеш фирма на друг човек, не се налага да имаш никакъв документ черно на бяло", разказа Алексов.

Той обясни, че действията стават през нета, неговият подпис е прекопиран електронно, защото Агенцията по вписванията допуска само електронни документи. "Изискват само копие на документ на хартия, която също лесно всеки 18-годишен човек може да го направи, всеки ученик дори в 8 клас може да направи това нещо", описва схемата Алексов.

Правосъдният министър иска да потуши напрежението в Агенцията по вписванията

Правосъдният министър иска да потуши напрежението в Агенцията по вписванията

Краткосрочното разрешение на въпроса ще зависи от заложеното в бюджета

Именно по тези стъпки най-вероятно е минал Милен Лилков Маринов от Видин - новият собственик на фирмата.

„Написал е, че е проведено Общо събрание, в което 98 процента от дяловете стават негова собственост и само 2 процента остават мои, увеличил е капиталът на дружеството по документи и нито един от всички тези документи не е оригинален", разказва ощетеният мъж.

Седалището на фирмата също е променено - от Благоевград на София, разказва потърпевшият.

Икономическа полиция започна работа по сигнала. А Милен Маринов от Видин присвоил по същия начин 119 фирми. Станал е собственик и на повече от 80 леки автомобила.

3 години затвор за бившата шефка на Агенцията по вписвания

3 години затвор за бившата шефка на Агенцията по вписвания

Виолета Николова е във Великобритания

Сред фирмите с дялово участие на мъжа от Видин има големи дружества - вносители на известна марка автомобили, както и производители на хляб.